a végrehajtásról érthetően

a végrehajtásról érthetően

Részletfizetés a végrehajtási eljárásban

2019. június 30. - végrehajtás

A bírósági végrehajtási eljárásban az adósok ez esetek túlnyomó többségében anyagi helyzetük, vagy más ok folytán nem tudják adósságukat egy összegben megfizetni, ezért a végrehajtási eljárási törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az adós több (havi) részletben fizesse meg a tartozását. A részletfizetéshez vezető út átfogó, de lényegre törő ismertetése következik, amely az arra szánt néhány percnyi olvasási időt mindenképp megéri, mivel ezzel akár több órányi ügyintézési időt lehet megspórolni, és ha a leírtak szerint járunk el az további jelentős anyagi veszteség elkerülésével járhat.

A címből, valamint az előbbi bekezdésből kikövetkeztethető, hogy igen, van a végrehajtási eljárásban részletfizetésre lehetőség, méghozzá az többféle úton is elérhető.

A legfontosabb, amit az adós szempontjából ki kell emelni, hogy amennyiben a részletfizetési megállapodás létrejön a végrehajtási eljárás szünetel.

Mit jelent az, hogy szünetel a végrehajtási eljárás?

A végrehajtási eljárás szünetelése esetén a végrehajtó nem tehet ún. "végrehajtási kényszercselekményeket".

Mik a végrehajtási kényszercselekmények?

A teljesség igénye nélkül munkabér letiltás, bankszámla zárolás (inkasszó), helyszíni eljárás lefolytatása az adós címén (ahol ingó foglalásra is lehetőség van), ingóságok foglalása/beterhelése (pl.: gépkocsi, vagy motor foglalása, majd forgalomból kivonása), ingatlan végrehajtási jog bejegyzése stb.

Az adós részéről tehát mindenképp előnnyel jár az eljárás szünetelése, mert ameddig fizet a végrehajtó "békén hagyja".

Fontos továbbá kiemelni, hogy a részleteket főszabály szerint havonta kell megfizetni.

Az alapokat tudjuk tehát, akkor térjünk a lényegre, hogyan is lehet részletfizetési megállapodást kötni.

Ennek alapvetően két módja van.

Az első, hogy bemegyek a végrehajtóhoz (ügyfélfogadási időben!) és vele állapodok meg részletfizetésről. Ennek a részletfizetési megállapodásnak azonban a végrehajtási törvény alapján meghatározott korlátai, keretei vannak. A végrehajtó egyrészt legfeljebb 12 havi részletfizetést állapíthat meg végrehajtói hatáskörben (a végrehajtói hatáskör ez esetben azt jelenti, hogy a végrehajtást kérő, vagyis a követelés jogosultja, vagyis aki felé tartozásunk fennáll hozzájárulása nem szükséges, azt a végrehajtó az Ő engedélye nélkül megállapíthatja). De erről a 12 havi részletről is csak abban az esetben beszélhetünk, amennyiben magánszemély az adós (tehát ha nem cég ellen folyik az eljárás). A követelés jogosultjának (a végrehajtást kérőnek) a végrehajtó által megállapított részletfizetéssel szemben joga van egyet nem értését érvényre juttatni: kérheti annak módosítását (pl.: további biztosítékot kérhet, kérheti más összegű törlesztő részlet megállapítását, vagy egyes speciális esetekben kérheti a részletfizetés visszavonását), erre a részletfizetési megállapodás tudomására jutásától számított 15 napja van. A gyakorlatban azonban igen ritka, hogy a végrehajtást kérő a 12 havi, vagy még ennél is rövidebb futamidejű részletfizetés ellen kifogással élne, mert viszonylag hamar a pénzénél lesz.

Amennyiben az adós tudja vállalni, hogy 12-nél kevesebb részletben fizeti meg a követelést, abban az esetben természetesen a végrehajtó ugyanúgy megállapíthatja a részletfizetést. A helyzet akkor bonyolultabb, ha az adós 12-nél több részletben tudná csak megfizetni a tartozását (tehát 1 évnél hosszabb futamidő alatt), erre visszatérek később.

Tovább feltétele a részeltfizetés végrehajtói megállapításának, hogy az első részlet megfizetésre kerüljön! Szükséges tehát, hogy az adós ne csak ígéretet tegyen, hanem be is fizesse annak első részletét.

Fontos kiemelni továbbá, hogy az adós a részletfizetés (és az első részlet megfizetése előtt) fel is keresse a végrehajtói irodát (itt nem kötelező bemenni ügyfélfogadásra, hanem lehetőség van levélben is írni a végrehajtónak, vagy a kérelmet bevinni a végrehajtói irodába, hogy az ügyünk iratai között rögzítve legyen, de akár telefonos ügyfélfogadás során is lehetőség van ezt közölni)! Ez azért fontos, mert amennyiben "csak" átutaljuk/befizetjük az első részlet összegét, de nem küldünk mellé kérelmet, az esetben a végrehajtó a befizetett összeget elszámolja (értem ezalatt, hogy annyival csökken a tartozás), de kérelem hiányában a végrehajtó nem tudja, hogy az adós részletfizetést szeretne kötni, így nem tudja megállapítani a részletfizetést, és az eljárás nem kerül leszüneteltetésre, vagyis a végrehajtónak folytatnia kell az eljárást. Lényeges tehát, hogy a végrehajtó a részletfizetési szándékunkról is tudomást szerezzen.

A végrehajtói hatáskörben megállapított részletfizetést kielemzve el is érkeztünk a részletfizetés más(odik) módon történő megkötéséhez, vagyis amikor a végrehajtó a követelés jogosultjának hozzájárulásával állapítja meg a részletfizetést, és nem saját hatáskörben. Ebben az esetben már az adós cég is köthet részletfizetést, mivel az eljárásban a felek abban állapodhatnak meg (törvényi keretek között természetesen), amiben csak akarnak (pl.: megállapodhatnak akár heti részletekben történő fizetésben is).

Ez esetben is további kétféle módon érhető el a részletfizetés okán történő eljárás szünetelés.

Az egyik eset, amikor az adós felkeresi a végrehajtói irodát és közli, hogy részletfizetést szeretne, de Ő csak 12-nél több részletben tudja megfizetni a tartozását. Ilyenkor a végrehajtó "közvetítőként" ír a követelés jogosultjának, hogy az adós részletfizetést szeretne kötni, de havonta csak kisebb összeget tud fizetni, mint a követelés 1/12-e. Az adós ilyenkor lehetőségeihez mérten közli, hogy havonta milyen összeget tud vállalni, vagy kiszámolja, hogy milyen futamidővel (pl.: 20 részletben) kívánja a követelést rendezni és úgy kéri a részletfizetés megállapítását (ilyenkor a végrehajtó kiszámolja, hogy mennyi is lesz a havi részlet összege). Amennyiben a követelés jogosultja (a végrehajtást kérő) hozzájárul/nem járul hozzá az adós által meghatározott részletfizetési feltételekhez, akkor a végrehajtónak ezt jelzi, és a végrehajtó tájékoztatja az adóst, hogy a végrehajtást kérő hozzájárult/ nem járult hozzá a részletfizetéshez. Amennyiben hozzájárult akkor kezdődhet a részletfizetés, tehát meg kell fizetni az első részletet a végrehajtói iroda letéti számlájára, a végrehajtó ekkor leszünetelteti az eljárást és a végrehajtást kérőnek járó részt minden hónapban szépen továbbutalja a végrehajtást kérőnek. Bonyolultabb, ha a végrehajtást kérő nem járul hozzá a részletfizetéshez: ilyenkor a végrehajtó erről tájékoztatja az adóst és folytatja az eljárást (tehát az nem szünetel). Ez persze nem akadálya annak, hogy az adós önkéntesen törlessze az általa megjelölt összeget, de ilyenkor az eljárás leszüneteltetésére nincsen a végrehajtónak lehetősége (tehát kaphatunk munkabér letiltást, bankszámla zárolást stb.). Az adós ilyenkor más feltételekkel (nagyobb havi összegre, rövidebb futamidőre) tehet javaslatot, hátha ahhoz a végrehajtást kérő már hozzájárul, de mindenképp azt javaslom, hogy csak olyan részletfizetési ajánlatot tegyünk amit ténylegesen vállalni is tudunk (mert azzal sem vagyunk előrébb, ha olyan összegű részletfizetést vállalunk, amit nem tudunk anyagilag finanszírozni). Lehet, hogy a módosított feltételekhez a végrehajtást kérő már hozzájárul, ez alapvetően az Ő mérlegelési jogköre, ebbe a végrehajtó nem szólhat bele.

A másik lehetőség a 12 hónapnál hosszab futamidejű részletfizetés megkötésére, amikor az adós és a követelés jogosultja (a végrehajtást kérő) közvetlenül egymással állapodik meg részletfizetésben. Ebben az esetben a végrehajtó, mint közvetítő "kiesik" és az Ő bevonása nélkül állapítják meg a felek, hogy mik a részletfizetés feltételei.

Lényeges ebben az esetben, hogy a végrehajtást kérő bejelentse a végrehajtónak, hogy megállapodott adóssal és kéri a részletfizetés miatt az eljárás szüneteltetését, ugyanis ha ezt nem teszi meg a végrehajtó nem szerez tudomást a részletfizetés tényéről és folytatja az eljárást. Nem véletlenül emeltem ki az előbb, hogy a végrehajtást kérőnek kell ezt bejelentenie, mert az adós bejelentése alapján a végrehajtó az eljárást nem szüneteltetheti le, ilyenkor legfeljebb annyit tehet, hogy ír a végrehajtást kérőnek, hogy az adós azt nyilatkozta, hogy megállapodtak részletfizetésben és erre tekintettel nyilatkoztatja a végrehajtást kérőt, hogy ha ténylegesen megkötötték a részletfizetést azt jelentse be, vagy ha nincsen megállapodás akkor azt közölje a végrehajtóval.

A végrehajtást kérővel kötött részletfizetésnek vannak előnyei, de vannak hátrányai is. Előny, hogy az esetben ha az adósnak a végrehajtás szüneteltetése sürgős, akkor gyorsabban megköthető a részletfizetés, mert nem a végrehajtón keresztül egyezkedik, hanem közvetlenül a végrehajtás jogosultjával. Más kérdés, hogy a végrehajtást kérő lehet, hogy csak késve jelenti ezt be, vagy "elfelejti" bejelenteni a végrehajtást kérőnek, amivel a végrehajtó kiküszöbölésével nyert idő el is veszik...

Hátránya, vagy inkább gyakori probléma továbbá a gyakorlatban, hogy a végrehajtás kérő az Ő követelését beszedi az adóstól, de a végrehajtói díjakat, költségeket nem szedi be, mivel azok nem is Őt illetik, hanem a végrehajtót. Ilyenkor állhat fenn az a helyzet, hogy a végrehajtást kérő bejelenti, hogy adós szépen rendezte a tartozását és kéri a végrehajtási eljárás befejezését. Igen, ez rendben is van, csak a végrehajtásnak végrehajtói díjai is vannak, vagyis a végrehajtó az eljárást mindaddig nem fejezheti be, ameddig a végrehajtási költségek is megfizetésre nem kerülnek. Itt kiemelném, mivel gyakori kérdés, hogy a végrehajtói díjakat jogszabály rögzíti (a 35/2015 (XI. 10.) számú IM rendeleket), abból a végrehajtó nem engedhet! A követeléséből csak a végrehajtást kérő engedhet el, azt, hogy enged-e a követeléséből, és mennyit azt Ő maga szabadon dönti el, ebben nincs jogszabályi megkötés.

Visszatérve a témához, gyakori, hogy a végrehajtást kérő azt válaszolja a végrehajtónak, hogy az Ő követelése megtérült a végrehajtási költségeket pedig tessék az adóstól beszedni, mert a végrehajtási törvény alapján a végrehajtási költségek az adóst terhelik. Azonban a végrehajtási törvény 34. § (5) bekezdése kimondja, hogy amennyiben az adós a végrehajtást kérőnek közvetlenül fizette meg a tartozását, akkor a fennmaradó végrehajtási költségekért az adós és a végrehajtást kérő egyetemlegesen felelnek. Magyarul ez azt jelenti, hogy a végrehajtó mindkét féltől követelheti a díjai megtérítését, és akitől tudja attól hajtja be. Célszerű tehát már a részletfizetési megállapodás elején az adósnak és a végrehajtást kérőnek megállapodni arról, hogy az adós a végrehajtói díjakat közvetlenül a végrehajtónak fizeti meg, vagy a végrehajtást kérőnek, aki azt a végrehajtónak továbbutalja! A lényeg, hogy az adós és a végrehajtást kérő a megállapodásában ezt mindenképp tisztázza, mert a végrehajtást a végrehajtó mindaddig nem fejezheti be, ameddig nem fizették meg a végrehajtási költségeket is.

A részletfizetés létrejöttének feltételeit nagyvonalakban körbejártuk, de mi van akkor, ha az adós nem tett eleget a részletfizetési kötelezettségének?

Ha az adós akár egy részlettel is elmarad, akkor a végrehajtónak folytatnia kell az eljárást (a lényeg, hogy minden hónapban fizessünk tehát, ha ezt nem mindig pont a megadott határnapon tesszük az a gyakorlatban nem szokott problémát okozni, a végrehajtó 1-2 hét késésre még nem szokott "ugrani"). Ez történhet egyrészt a végrehajtást kérő bejelentése alapján is (amikor a végrehajtást kérőnek fizet az adós közvetlenül, akkor értelemszerűen a végrehajtó nem tudja, hogy fizet-e az adós, ezért ilyenkor csak a végrehajtást kérő bejelentése alapján folytathatja az eljárást). A másik esetben, ha a végrehajtónak fizet közvetlenül az adós, akkor a végrehajtó a végrehajtást kérő bejelentése nélkül is látja, hogy az adós nem fizet és ilyenkor hivatalból is folytathatja az eljárást. De gyakori az az eset is, hogy a végreható még nem indította újra elmaradás esetén az ügyet, de a végrehajtást kérő kéri a folytatást, mivel észlelte, hogy nem utalt a végrehajtó az adott hónapban, amiből arra következtethet, hogy az adós nem fizet.

Mit tehet az adós, ha ismét folyamatban van a végrehajtás?

Kérheti ismételten a részletfizetés megállapítását, de ilyenkor már nincs arra lehetőség, hogy a végrehajtó állapítsa meg a részletfizetés, ilyenkor már kizárólag a végrehajtást kérő hozzájárulásával jöhet létre a részletfizetés, még akkor is ha az adósunk 12, vagy annál kevesebb részletben fizetné meg a tartozását. Ehhez természetesen nem kötelező a végrehajtást kérőt felkeresni, lehetőség van a végrehajtón keresztül is egyezkedni.

Amennyiben az adós az összes részlet megfizetésének eleget tesz és a teljes tartozást kiegyenlíti, abban az esetben a végrehajtó az eljárást befejezi és az esetleg korábban végrehajtás alá vont vagyontárgyak feloldása iránt intézkedik (pl.: gépkocsi foglalás alóli feloldása iránti megkeresést küld az okmányirodának, vagy a végrehajtási jog törlése iránti megkeresést küld a földhivatalnak).

A részletfizetés megállapításának még egy olyan speciális esete van, amikor a végrehajtó a követelés jogosultjának beleegyezése nélkül megállapíthatja a részletfizetést, ez azonban csak akkor lehetséges (a végrehajtási törvény 52/B. §-a alapján), ha az adós összes tartozásának összege relatíve alacsony (500 000 Ft, illetve egyes esetekben 1 000 000 Ft alatti összeg), és más vagyontárgy híján, vagy azok végrehajtás alá vonásának sikertelensége esetén az adós lakóingatlanának árverése várható. Ennek célja egyértelmű: ha nem szükséges, kisebb összegű tartozásért/tartozásokért ne kelljen adós feje fölül az ingatlant elárverezni. Azonban, ha más lehetőség nem vezet eredményre, marad az ingatlan árverése, de ez már másik témához kapcsolódó kérdéskör...

Ezek a lehetőség adottak tehát az adós számára a végrehajtási eljárás során, amennyiben nincsen lehetősége tartozását egyben rendezni. Abban esetben azonban, ha anyagi lehetőségünk van az egyösszegű megfizetésre mindenképp azt javasolnám, mivel azzal rövidre zárjuk az eljárást, és a részletfizetés ideje alatt keletkező végrehajtási költségeket, illetve késedelmi kamatokat "megspóroljuk".

A bejegyzés trackback címe:

https://executor.blog.hu/api/trackback/id/tr7914906848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.tamas 2020.06.29. 13:41:26

Lenne egy kérdésem. Ha az 52 §/B szerint állapítja meg a részletfizetést, akkor a részletfizetést megállapító iraton szerepel ez a megkülönböztetés? Mi van akkor, ha az szerepel ebben az esetben is az iraton, hogy "az adós kérésére"?

Előre is köszi a váalaszt...

végrehajtás 2020.06.30. 06:41:44

Kedves k.tamas!

Az 52/B §. szerinti részletfizetést a végrehajtó csak az abban a §-ban megjelölt feltételek beállta esetén állapítja meg! A törvény is így fogalmaz, hogy "állapít meg". Ezek a feltétek:

"ha (a végrehajtó) megtette az intézkedéseket az adós pénzügyi intézménynél kezelt összegeinek, munkabérének, ingóságainak végrehajtás alá vonása iránt, de azok eredményeként a tartozás teljes összegét nem sikerült behajtani és
a) az 52/A. § alapján még nem került sor korábban részletfizetés engedélyezésére,
b) az adóssal szemben 500 ezer Ft-ot meg nem haladó összegű pénzkövetelés behajtására indult végrehajtás vagy pedig 1 millió Ft-ot meg nem haladó összegű pénzkövetelés behajtására indult végrehajtás, de más követelés biztosítására zálogjog is be van jegyezve az adós lakóingatlanára az ingatlan-nyilvántartásba, és
c) a követelés behajtása érdekében az adós lakóingatlanának árverésére lenne szükség."

Tehát, amennyiben az adós kérelmére kerül megállapításra a részletfizetés, akkor az 52/A. § szakasz szerint van lehetőség a részletfizetés megállapítására, 52/B. § szerinti részletfizetést nem az adós kérelmére állapítja meg a végrehajtó, hanem a fentebb megjelölt feltételek együttes fennállása esetén.

Remélem sikerült a kérdését megválaszolnom :)

k.tamas 2020.07.02. 20:28:27

Koszonom valaszod, megertettem, mert magam is igy gondoltam.

Sajnos a gondom tovabbra is all, mert a vegrehajto minden elozetes kerelemem nelkul olyan szovegezesu megallapodast kuldott ki nekem es a vegrehajtast keronek, hogy az ados keresere allapitotta meg, nem pedig hivatalbol, ahogyan kellett volna, mivel a torvenyi felteteleknek megfelelek.. Marad a kifogas, de rettento lassan halad az ugy es sajnos ket eve vegzett titkarhoz kerult, aki mar helybol anyagi joginak tekinttette a hataridot a benyujtasra azaz szerinte elkesett, mivel a 15 napon adtam postara. Tovabba szerinte ez igy is elfogadhato, nem serti a jogaim. Oriasi tevedes, mivel a vegrehajtast kero nem akar beleegyezni a reszletfizetesbe, hiszen azt olvasta, hogy en kertem es en nem teljesitettem
Tanacsot, segitseget elfogadok., hogy mit tegyek, mit irjak a birosagnak.

végrehajtás 2020.07.03. 08:32:08

Kedves k.tamas!

Először is tisztázzuk mi is lenne az alapvető Ön célja? Szeretne részletfizetést, hogy szüneteljen az eljárása?
Milyen végrehajtói tevékenységet kifogásolt? Azt, hogy a végrehajtó nem az 52/B §, hanem az 52/A § szerint állapította meg a szünetelést? Ha a részletfizetés a célja megkezdte-e a teljesítést az iraton szereplő határidőn belül?

Mi szerepel a részletfizetési megállapításon, hogy az eljárás az 52/B §., vagy 52/A. § alapján szünetel?
Miért nem járul hozzá a végrehajtást kérő a részletfizetéshez (milyen feltételekkel járulna hozzá)? Felkeresték-e a végrehajtót? Ha voltak ott milyen tájékoztatást kaptak a részletfizetésre vonatkozóan: 52/A §, vagy 52/B § szerint szünetel-e?

Elnézést a sok kérdésért, de ahhoz, hogy átlássam a helyzetét több információ szükséges, mert ha a részletfizetés miatti szünetelés lenne a cél nem biztos, hogy a legcélravezetőbb a bíróságnál kifogásolni, illetőleg a bíróság határidő értelmezésével foglalkozni...

k.tamas 2020.07.03. 18:35:02

Egy végrhajtói intézkedést a bíróság megsemmisített, mivel a végrehajtő nem alkalmazta az 52/B §, és nem engedte az 52/A §-t sem, mondván mérlegelési jogköre, hogy engedélyezi-e. Csak hivatalból minden előtt kellett volna alkalmaznia az 52/B §t. A jogerős döntés után, még adósi lépés előtt a végrehajtó kiküldött egy olyan részletfizetési megállapodást - nem jegyzőkönyv, nem tervezet, nem volt adósi kérelem -, amiben az szerepel hogy+ az adós tartozását elismert, de kérte annak 12 egyenlő részletben történő megállapítását". Ez az 52/A §-nak felelne meg, azaz hiába továbbra is a jogszabályi feltételeknek való megfelelés, az 52/B §-t nem alkalmazta. Az iraton jogszabályi hivatkozás nincs. Kifogás ment a bíróságra. hiszen ezzel, gyakoratilag mindkét részletfizetési legetőségtől elzárt, hiszen ezen irat azt tartalmazta, hogy. én kértem, ami szerintem szabálytalan. A végrehajtó saját hatáskörében ezt ki is javíthatta volna, de nem ez volt a cél, mivel jött a levél szinte azonnal, hogy mivel nem tartottam be a megállapodást, így vele már nem köthetek részletfizetési megállapodást, hanem csak a végrehajtást kérővel. Lehet mondani, miért nem fizettem, ha amúgy is akartam. Azért, mert a vht. szabályozza a részletfizetési megállapodás megkötésének feltételeit, ez viszont szerintem szabálytalan, hiszen nem felel meg a törvényi feltételeknek. A végrehajtást kérő pedig olyan iratokat kapott, hogy én kértem a részletfizetést és nem tartottam be. Az eljárás nem szünetel ezek miatt. A bírósági döntésre várok.
De várok tanácsot, mert nem hiszem el, hogy ezt így meg lehet tenni bárkivel.

végrehajtás 2020.07.04. 10:57:07

Kedves k.tamas!

Az első kérdésemre a választ még nem kaptam meg, de a helyzet tisztázása végett fontos lenne tudnom: részletfizetési eljárás lenne az Ön célja?
Amennyiben igen, azt javaslom próbáljon megegyezni a végrehajtást kérővel, mert ha vele létrejön a megállapodás az a végrehajtót is köti.
A végrehajtó által kiküldött részletfizetési megállapodás alapján történt befizetés? Ha történt az határidőben történt-e?
Ha történt az alapján befizetés, akkor azzal is tudja demonstrálni, hogy az Ön fizetési szándéka fennáll, amiben egy esetleges részletfizetés megkötése esetén szintén felmutatható, hogy "tessék az én szándékom fennáll".

Elképzelhető az is persze, hogy a végrehajtó (vagy inkább az iratot kiállító irodai dolgozó) nem megfelelően állította ki a jegyzőkönyvet (emiatt az ún. EVÜR végrehajtói ügyviteli rendszer formanyomtatványa is lehet a ludas, ahol gyakran az ügyviteli rendszer nem úgy állítja ki a formanyomtatványt, ahogy kéne az adott esetben és az iratot generáló irodai munkatárs nem írja át az 52/B §, vagy 52/A §-nak megfelelően testre szabva az adott esetre, láttam már ilyet is...), ez esetben elképzelhető, hogy a bíróság végrehajtói kifogásának helyt ad, de amint írta a helyzet egyenlőre nem efelé tendál.

Ha a részletfizetés a célja én javasolnám, hogy ne a bíróságra várjon, hanem keresse fel a végrehajtást kérőt, adja elő, hogy Ön szerint nem jól lett kiállítva a jegyzőkönyv, de annak megfelelően teljesítene, és ha a végrehajtást kérő közreműködő akkor vele még meg lehet állapodni a végrehajtó "kikerülésével".

De ha gondolja megvárhatja a bíróság végrehajtási kifogásra adott döntését, csak azzal szintén az idő telik, és ha a bíróság az Ön számára kedvezőtlenül dönt, akkor a végrehajtó nem fog várni folytatja az ügyet, ezért is lenne célszerű minél hamarabb Önnek lépnie az eljárás minél gyorsabban történő leszüneteltetése végett.

k.tamas 2020.07.04. 12:50:00

Koszonom.
Pontositok. Reszletfizetest akartam kerni, meg mult ev kozepen ki is fizettem a vegrehjtonak egy osszeget. de a vegrehajto nem kotott velem megallapodast, hanem az ingatlanra tort. A birosag kimondta, nem tartotta be a fokozatossagot, aranyossagot, hivatalbol nem ajanlotta fel az 52/B § szerinti lehetoseget, helyette az ingatlant akarta. Hiba fizettem be egy reszletet, tobb mint fel evig nem tortent semmi a reszerol, jegyzokonyv is szuletett errol azaz hogy nem kot velem reszletfizetest, ugy hitte, viheti az otthonom. Tevedett. A jogeros dontes utan mar megirtam a kerelmetl a reszletfizeteshez, de jott a vegrehajto levele, ami szerint en kertem a rezsletfizetest es amult evi elutasitott kerelemre hivatkozott. A titkar szerint a mult evi szobeli kerelmem - mondom,, tobb mint fel evvel a vegrehajtoi level elott erkezett - elfogadhato. Legyen igy, akkor mire vart a vegrhejto 7 honapon kerszltul? A vegrehajtast kero pedig mikor megekerestem azt mondta, hogy az irat szerint en kertem es vegrehajto masodik irata szernt nem tartottam a reszletfizetest, tehat szoba se all velem. A vegrehajto pedig nem valtoztat az iraton, neki igy kenyelmes. Let legyet utott egy csapasra. Egyebkent beadtam hivatalosan a kerelmet es ugy tiovabbitotta a vegrehajtast keronek, hogy o mar nem ad nekem, csak a vegrehajtast kero adhat.
Haza 52§ leirja a reszletfizetes szabalyait, akkor hogyan lehetseges, hogy a vegrehajto kedvere hasznalja, a titkar pedig nem olvas utana?

k.tamas 2020.07.04. 14:57:43

A kifogasomra torteno birosagi megkeresesre irta, hogy en meg a mult evben kertem - mondjuk ki, arveres kituzese elott - reszletfizetest, de errol csak olyan jegyzokonyv van, hogy nem vette at a penzt es nem lett megallapodas.
A birosagi titkar szerint az akkori nyilatkozatom eleg is lehetne, igaz tobb mint fel evig meg sem mozdult e vegrehajto, mert az otthonom vitte volna, es a titkar szerint nem is fontos, hogy kerelmemre induljon a reszletfizetes es az sem baj, hogy az iraton ez szerepel. Ez az en bajom.A torveny azert nem ezt irja. Perenkivuli eljarasban fontos, mikor mit irunk le, mert nem hallgat meg bennunket senki. Az osszes iratot sem tanulmanyozzak at, ahogyan latom. Nem akarom minositeni a titkarokat, de nem azert, mert a karomra tevedtek, de azert megis.

végrehajtás 2020.07.06. 21:44:30

A végrehajtó valószínűleg azért "várt" 7 hónapon keresztül (ha ez tavaly-idén történt), mert tavasszal a veszélyhelyzetben az ingatlanok tekintetében a végrehajtási eljárásban nem lehetett cselekményt foganatosítani, vagy elképzelhető, hogy a bíróságra várt, hogy milyen döntést hoz a kifogás tekintetében. Habár nem tudom miért probléma, ha a végrehajtó 7 hónapig nem lépett, tekintve, hogy addig Önnek volt ideje lépni (részletfizetést kötni, vagy önkéntes befizetést eszközölni például).

Azt tudom javasolni ez esetben mégegyszer, hogy keresse meg a végrehajtást kérőt, próbáljon meg velük megállapodni, és felajánlani egy "kezdő összeget" neki, hogy lássák az Ön szándékát, meg valószínűleg nem fog a végrehajtást kérő a "hirtelen" jött pénzre nemet mondani, főleg, ha az a tartozás egy jelentősebb részét fedezi (tekintve, hogy az 52/B § szerinti részletfizetés feltételei fennálltak az Ön írása alapján, ebből következően a követelés nem több millió forint, hanem annál kisebb összegű, ami szintén a végrehajtást kérő együttműködésre hajlandóságát növelheti, mert neki sem biztos, hogy megéri kivárni az árverés hosszú procedúráját, ahelyett, hogy havonta pénzhez jut és így néhány hónap alatt kifuthat a tartozás...).
süti beállítások módosítása